logoARTISTS EXHIBITIONS NEWS PUBLICATIONS CONTACT


VLAD NANCĂ, WISDOM OF THE EARTH. THIS IS NOT A STONE, group show
More


VLAD NANCĂ
WISDOM OF THE EARTH. THIS IS NOT A STONE

National Museum of Art of Romania, Bucharest, Romania 
A cura di | Curated by Valentina Iancu
Inaugurazione giovedì 19 maggio 2016 | Opening on Thursday 19th May, 2016
19 maggio - 17 luglio 2016 | May 19 - July 17, 2016

(Romanian version)
Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 19 mai, orele 18.00 la vernisajul expoziţiei "Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră".

Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă: "Cuminţenia Pământului".

Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, "Cuminţenia Pământului" a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci și până în prezent mica „piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească.

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny și Alina Petrescu arată poveștile Cuminteniei într-un info-point documentar. Valoarea culturala a operei lui Brâncuși a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiștii contemporani. Info-point-ul este completat cu o expoziție de artă contemporană, o selecție de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncușiene. Expun: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Manuel Pelmus, Dan Perjovschi si Alexandra Pirici.

La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici și respectiv de Manuel Pelmuş. Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: "Cuminţenia Pământului nomadă".